Can You Donate Plasma If You Have Tattoos?

Bloed- en plasmadonaties zijn potentieel levensreddende activiteiten, en het is logisch om je af te vragen over een veelgestelde vraag hier, kun je plasma doneren als je tatoeages hebt? Plasma is een lichtgelige, bijna strokleurige vloeibare component van bloed die ongeveer 55% van het totale volume uitmaakt. Het speelt een belangrijke rol in essentiële lichaamsprocessen zoals de vorming van bloedstolsels, regulering van de lichaamstemperatuur en transport van ademhalingsgassen (1). Als je overweegt om plasma te doneren maar tatoeages hebt, is het vinden van het antwoord op deze openingsvraag erg belangrijk, omdat het gedoneerde plasma patiënten kan helpen redden die levensreddende behandelingen nodig hebben. Vers bevroren plasma kan bijvoorbeeld helpen om iemand te redden die ernstige bloedingen heeft gehad die hebben geleid tot shock (1). In dit artikel helpen we je de toelatingsregels voor het doneren van plasma met tatoeages te begrijpen. Laten we beginnen.

Kun je plasma doneren als je tatoeages hebt?

Een getatoeëerde persoon die plasma doneertAfbeelding: Shutterstock

Een eenvoudig antwoord op deze veelgestelde vraag is ja! In de meeste gevallen betekent het hebben van tatoeages niet automatisch dat u geen plasma mag doneren. Omdat er echter geen vaste regels zijn voor tatoeages voor plasmadonatie, zijn er een aantal overwegingen die u in gedachten moet houden:

Plasmadonatiecentra kunnen specifieke regels hebben met betrekking tot de vergunning voor een tattooshop, recente tatoeages en tatoeage-retouches, piercings, microblading of cosmetische tatoeages. Op sommige plaatsen moet u mogelijk een bepaalde periode wachten voordat het donatieproces begint. De locatie van de tatoeage kan ook van invloed zijn op uw geschiktheid voor donatie. Sommige plasmadonatiecentra keuren de donatie mogelijk niet goed als u een tatoeage hebt op een plek die wordt gebruikt voor toegang tot de aderen tijdens het proces. Een veelvoorkomend gebied hiervoor is de binnenkant van de arm. Sommige donatiebeleidsregels vinden mogelijk alleen plasmadonoren met tatoeages die in aanmerking komen voor donaties bij een door de staat gereguleerde faciliteit. Dit komt omdat een niet-gereguleerde faciliteit mogelijk niet de juiste hygiëne- en veiligheidsnormen volgt die vereist zijn om het risico op infecties te voorkomen.

Idealiter is het raadzaam om dit te controleren bij het specifieke plasmadonatiecentrum dat u van plan bent te bezoeken, aangezien het beleid per centrum kan verschillen. Daarnaast is het ook belangrijk om eerlijk en transparant te zijn over uw medische geschiedenis bij het invullen van de screeningvragenlijst voorafgaand aan de donatie.

protip_icoon Wist u dat?Plasma wordt niet door enig orgaan in ons lichaam geproduceerd. In plaats daarvan is het afkomstig van het water en de zouten die via het spijsverteringskanaal worden opgenomen (1).

Als uw body art-ontwerp oud is en het donatiecentrum een ​​door de staat gereguleerde entiteit is, dan heeft u mogelijk geen probleem met het doneren van plasma met tatoeages. Hetzelfde geldt echter mogelijk niet voor verse tatoeages. Laten we hieronder lezen om erachter te komen waarom.

Waarom kun je geen plasma doneren nadat je een nieuwe tatoeage hebt laten zetten?

Plasma doneren na het tatoeëren is niet toegestaan ​​vanwege het risico op bloedoverdraagbare infecties, zoals hepatitis Bi Een ernstige bloedvirale infectie die de lever aantast en symptomen als donkere urine en buikpijn met zich meebrengt. en HIV/AIDSi Een seksueel overdraagbare aandoening die het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden aantast en symptomen als koorts en keelpijn met zich meebrengt. (2). Wanneer u een nieuwe tatoeage laat zetten, prikt de naald uw huid bijna 100 keer per seconde in de lederhuid, waardoor een open wond ontstaat (3). Deze naald kan, als deze besmet is, bacteriën in de bloedbaan brengen, wat tot een infectie kan leiden. Daarom wordt aanbevolen om te wachten tot uw tatoeage volledig is genezen voordat u plasma doneert.

Nu kan het risico op deze infecties ook afhangen van de tattooshops die je kiest voor je body art. Een onderzoek onder meer dan 5000 Amerikaanse studenten onthulde dat het laten zetten van een tatoeage bij een erkende tattooshop geen risico op hepatitis Ci opleverde, een bloedvirusinfectie die de lever aantast door ontstekingen te veroorzaken, en symptomen kan omvatten zoals verlies van eetlust. (HCV), een besmettelijke ziekte. Dit risico was echter groter bij personen die werden getatoeëerd door niet-professionele tatoeëerders (4).

Plasma- en bloeddonatiecentra hebben vaak standaardwachttijden na het zetten van tatoeages om het risico op deze infecties te vermijden. Dit is een voorzorgsmaatregel om de veiligheid van zowel de donor als de ontvanger van het plasma te waarborgen. Maar hoe lang kan deze periode zijn? Laten we hieronder eens kijken.

Hoe lang na het zetten van een tatoeage kun je plasma doneren?

Een vrouw vraagt ​​aan een arts of ze plasma mag donerenAfbeelding: IStock

Verschillende donatiecentra hebben verschillende criteria voor donorgeschiktheid. Daarom kan de wachttijd voor bloedplasmadonatie na het krijgen van een tatoeage variëren. Dat gezegd hebbende, kan het gemiddeld een paar weken tot een paar maanden duren. Sommige faciliteiten kunnen bijvoorbeeld een wachttijd van 4 maanden hebben, terwijl andere een wachttijdbeleid van 12 maanden kunnen hanteren. Het doel hiervan is om het risico op infectieziekten zoals HCV die geassocieerd kunnen worden met het tatoeëren te verminderen (2). Controleer altijd bij uw specifieke plasmadonatiecentrum om meer te weten te komen over hun beleid voor deze wachttijd.

Het proces van plasmadonatie omvat verschillende stappen. Bekijk de volgende sectie om te leren wat u kunt verwachten terwijl u dit doet, vooral als iemand met tatoeages.

Plasmadonatieproces voor mensen met tatoeages

Vrouw meldt zich bij het plasmadonatiecentrumAfbeelding: Shutterstock

Hier is een algemeen idee van wat u kunt verwachten van uw plasmadonatieproces met tatoeages:

Inchecken bij het donatiecentrum

Controleer het beleid van uw plasmadonatiecentrum voor de hoeveelheid tijd die u moet wachten voordat u plasma doneert na het laten zetten van een tatoeage. Dit kan doorgaans variëren van een paar weken tot een heel jaar.

Wanneer u na de wachttijd bij een plasmadonatiecentrum aankomt, kan een personeelslid om documenten vragen, zoals een adresbewijs en een identiteitskaart. Mogelijk moet u ook wat papierwerk invullen, waaronder een reeks vragen over uw medische geschiedenis. Zorg ervoor dat u eventuele chronische medische aandoeningen vermeldt.

Een arts neemt een bloedmonster van een getatoeëerde armAfbeelding: Shutterstock

Na de registratie kan een medisch personeelslid een korte gezondheidscontrole uitvoeren. Dit omvat doorgaans het controleren van uw vitale functies zoals temperatuur en bloeddruk en op tekenen van huidinfecties. Ze kunnen u ook vragen naar de datum waarop u uw tatoeages heeft laten zetten en de locatie ervan om te bepalen of u in aanmerking komt voor de donatie. Het personeelslid kan ook een klein bloedmonster nemen om te controleren op infectieziekten, zoals aids, hepatitis en syfilis Een seksueel overdraagbare bacteriële infectie, die meestal begint als een pijnloze zweer die op de geslachtsdelen of de mond verschijnt. of vragen of u een genetische voorgeschiedenis van hartziekten in de familie heeft. Dit is een standaardveiligheidsmaatregel om zowel de donor als de ontvanger te beschermen.

Een blogger, maatschappelijk werker en auteur, vertelde dat hij als eerste donor een langdurig screeningsproces van 3-4 uur moest ondergaan. Hij vertelde ook dat het personeel hem naar zijn tatoeages vroeg. De blogger schrijft in zijn bericht: “Om er zeker van te zijn dat ik het afgelopen jaar niet getatoeëerd ben, catalogiseert de counselor de locatie en het ontwerp van elk van mijn tatoeages. Linkerbinnenkant onderarm – The Giving Tree; Rechterbeen – boek en wijnrank met de woorden ‘Leven is langzaam geboren worden’; binnenkant onderlip – reistandenborstel (i).”

Als u aan alle vereisten voor bloeddonatie voldoet, zal een van de medewerkers u meenemen naar het plasmadonatieproces. Tijdens de donatie reinigen ze doorgaans de binnenkant van de armen van de persoon met antiseptische alcohol en brengen ze een steriele naald voor eenmalig gebruik in de ader aan om bloed af te nemen. Het is belangrijk om in dit stadium te zorgen dat er schone, eenmalig te gebruiken apparatuur wordt gebruikt voor het proces om het risico op besmetting door accidentele bloedtransfusie te beperken. De professionals zullen vervolgens een gespecialiseerd medisch apparaat gebruiken om het proces van plasmaferese uit te voeren, waarbij het plasma van het bloed wordt gescheiden. Zodra dat gebeurt, wordt het resterende bloed teruggegeven aan het lichaam (5). Dit kan ongeveer 45 minuten tot een uur duren.

protip_icoon Wist je dat?

Dr. José Antonio Grifols Lucas, een wetenschapper uit Spanje, ontdekte het proces van plasmaferese.

Als onderdeel van de veiligheidsmaatregelen voor donoren wordt u aangeraden om, zodra het proces is voltooid, even te rusten om er zeker van te zijn dat u zich goed voelt en niet flauwvalt voordat u het donatiecentrum verlaat. Sommige centra bieden ook snacks en drankjes aan om uw energie aan te vullen en voeren een laatste bloeddrukcontrole uit na de donatie.

Dus de volgende keer dat u zich zorgen maakt of u plasma kunt doneren als u tatoeages heeft, weet dan dat u dat zeker kunt! De geschiktheid van bloeddonoren met tatoeages voor het doneren van plasma hangt af van de specifieke richtlijnen die zijn opgesteld door verschillende bloeddonatieorganisaties en gezondheidsautoriteiten. Hoewel het hebben van tatoeages u over het algemeen niet diskwalificeert voor het doneren van plasma, kunnen er bepaalde beperkingen of wachttijden zijn om risicofactoren te vermijden. Sommige faciliteiten kunnen u bijvoorbeeld niet in aanmerking laten komen voor plasmadonatie als u uw tatoeages laat zetten door niet-gereguleerde tatoeagefaciliteiten. Evenzo moeten mensen met verse tatoeages een bepaalde periode wachten voordat ze kunnen doneren vanwege het risico op bloedoverdraagbare ziekten zoals aids. Daarom moet u altijd contact opnemen met uw lokale bloeddonatie- en plasmacentra en zich houden aan hun specifieke vereisten om de veiligheid en werkzaamheid van het gedoneerde plasma te garanderen.

Veelgestelde vragen

Zijn er specifieke richtlijnen voor het doneren van plasma als je meerdere tatoeages hebt?

Nee, er zijn geen specifieke richtlijnen voor het doneren van plasma als u meerdere tatoeages heeft. U hoeft er alleen voor te zorgen dat uw tatoeages genezen zijn om het risico op besmettelijke bloedoverdraagbare aandoeningen zoals HIV te voorkomen en dat u ze hebt gekregen van een erkende instelling (2). Het is ook een goed idee om het beleid van uw plasmadonatiecentrum te raadplegen voor meer informatie.

Zijn er leeftijdsbeperkingen voor het doneren van plasma met tatoeages?

Nee, er zijn geen leeftijdsbeperkingen voor het doneren van plasma met tatoeages. Over het algemeen kan iedereen die ouder is dan 18 jaar het doneren als ze aan alle andere donatiecriteria voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld ten minste 110 pond wegen en het medische onderzoeksproces doorstaan ​​en eerlijk zijn over eventuele reeds bestaande medische aandoeningen.

Worden getatoeëerde donoren aan een apart beoordelings- of screeningsproces onderworpen?

Nee, getatoeëerde plasmadonoren ondergaan geen aparte beoordeling of screening. U wordt alleen gevraagd naar de leeftijd en locatie van uw tatoeage om er zeker van te zijn dat u in aanmerking komt voor de donatie en of deze is gedaan in een door de staat gereguleerde winkel. De algemene screening voor alle donoren richt zich op hun algehele gezondheid, medische geschiedenis van hartziekten en levensstijlkeuzes die de veiligheid van het gedoneerde plasma kunnen beïnvloeden.

Belangrijkste punten

Normaal gesproken betekent het hebben van tatoeages op uw lichaam niet dat u niet in aanmerking komt voor plasmadonatie. Donatiecentra kunnen plasmadonatie afwijzen als u een vers getatoeëerde huid hebt, vanwege het risico op bloedoverdraagbare infecties, zoals hepatitis B, of auto-immuunziekten, zoals HIV, of een genetische geschiedenis van hartaanvallen. Na verse tatoeages hanteren centra meestal een wachttijd van 4 maanden tot een jaar voordat ze een afspraak voor bloeddonatie inplannen.kan ik plasma doneren als ik tatoeages heb

Afbeelding: Stable Diffusion/StyleCraze Design Team

In de meeste gevallen betekent het hebben van tatoeages niet dat je helemaal geen plasma mag doneren. Er zijn echter wel wat overwegingen bij betrokken. Deze video hieronder bevat essentiële informatie over hoe het proces verloopt. Bekijk het!

Persoonlijke ervaring: Bron

Was dit artikel nuttig? duim omhoogduim omlaag

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*